Jump to content
GigaDrinks.com форум

Нови изисквания към електронните цигари от 2016г.


Recommended Posts

Редакция от 09.04.2017г:

Цитат

Ще опитам да синтезирам най-важното, което ще се случи след 20-ти май тази година и касаещо само потребителите.

1. Никотиновите течности (всичко, което съдържа никотин - т.е. готови течности и бази с никотин) ще се предлагат в разфасовки до 10мл и максимално съдържание на никотин от 20мг.
   - за базите подготвяме вариант от 5 броя шишета със съдържание на никотин от 18мг, като цената към момента е 10.50лв. за пакета. В този случай за да се постигне примерно 6мг никотин, трябва да се вземе 1 бутилка от 10мл с 18мг никотин и да се разреди с 20мл нулева база или съответно 5 бутилки с 18мг никотин да се добавят към 100мл нулева база. Ще помислим за вариант да се опише подробно процеса за всяко съдържание на никотин, за да се улеснят потребителите.
   - за готовите течности ще има пакетна цена за 3/5 бутилки, като при тях оскъпяването ще е минимално спрямо сегашните големи разфасовки.
   - базите и течностите без никотин, както и ароматите ще продължат да се предлагат в сегашния си вид.

2. Забранява се транс-граничната продажба на дребно на електронни цигари и течности с никотин, независимо дали тези продажби са от ЕС или извън ЕС. Ако дадена държава има намерение да продава (изпраща) конкретен продукт в България, то тя трябва да е регистрирала този продукт за продажба в България, като е подала съответните документи до Министерството на икономиката на България 6 месеца преди да се извърши дадената продажба. За течностите, освен горното, има изисквания относно етикетирането - течностите с никотин трябва да отговарят на условията за пускане за продажба в конкретната държава, където ще се предлагат, да са преведени на български език със съответните предупреждения и да са придружени с листовка за безопасност на съответния език. Въпроса е сложен и честно казано ми е трудно да го анализирам в детайли, като поради тази причина ще пропусна за сега да коментирам и забраната за онлайн продажбите. За съжаление тези 6 месечни уведомявания има вероятност да ограничат голяма част от продуктите (най-вече електронните цигари, но и голяма част от течностите), които ще бъдат достъпни за потребителите, защото няма да имаме право да ги предлагаме, преди да е минал този срок. Дори да се приеме варианта, че ще се уведомява за всеки един нов продукт, това не е гаранция, че след това ще бъде предлаган, защото знаете, колко е динамичен сектора и просто не е ясно дали този продукт ще е актуален след 6 месеца и дали ще продължава да бъде поддържат от производителя. Това ограничение със сигурност ще се спъне развитието на устройствата, което е голям минус за всички потребители.

3. В някои държави са в сила различни условия относно изпарителите. Чета коментари, че в някои страни изпарителите над 2мл ще бъдат забранени. За България ще е въпрос на тълкувание какво може и какво не може да се предлага, но за сега не предвиждаме промяна в начина на работа конкретно по този въпрос.


Нови изисквания към тютюневите и електронните цигари от 2016г.

Това е ново и за мен. Ако го приемат, може да се каже, че ще е краят на електронните цигари. Не знам, какъв е този текст, тепърва ще го търся, но ако не направим нещо, ни чакат лоши дни.

Накратко:

В електронните цигари също се забраняват вкусово-ароматни добавки, включително витамини, които създават впечатление, че изделието е полезно за здравето или пък, че представлява намалена опасност. Забраняват се и съставки като кофеин и таурин, както и други съединения, които са свързани с идеята за енергия и жизненост.

Електронните цигари трябва да бъдат продавани с надписи за опасността за здравето и с листовка, в която да има инструкция за употреба и и списък на съставките.

Течностите, съдържащи никотин, могат да се пускат на пазара само в специални контейнери с обем не повече от 10 мл. В електронни цигари или патрони за еднократна употреба обемът не трябва да превишава 2 мл, както и да не съдържат повече от 20 мг/мл никотин.

Въвежда се изискването производителите или вносителите на всяко ново изделие да уведомяват за него Министерството на икономиката. То се предоставя в електронна форма 6 месеца преди пускането му на пазара и трябва да съдържа инструкции за употребата му, както и информация за съставките и емисиите му.

Тия трябва да са ненормални - 6 месеца преди пускането му?! Специални шишета по 10мл. и без използване на аромати...

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 282
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Е хубо де, нали уж зелени това онова... Като през смукача минават по 500-600-700 мл на месец, това колко опаковчици са... Аз за да изкарам вечерта кат тръгвам от работа излизам с 2х10 мл... че да мога до другия ден на работа, където е основния склад, да имам...

Link to comment
Share on other sites

За съжаление това е европейска директива, която нашите само ще имплементират., което означава, че ще засегне целия ЕС.

http://ec.europa.eu/health/tobacco/docs/dir_201440_en.pdf

Малък списък с изискванията:
- без изпарители над 2мл.
- без течности над 10мл.
- без течности над 20мг. никотин.
- без аромати (единствено тютюневи такива).
- без свободна търговия между отделните членки на съюза.
- уведомяване на министерството за всеки продукт свързван с електронна цигара 6 месеца преди пускането му (според директивата и его батериите също са в това число), със списък на производствения процес, списък на влиянието му при използване - какви вещества се отделят, какви количества, как се възприемат от организма, токсикологичен анализ, съгласие, че приемаш всички последствия от използването му...

Ако някой си мисли, че за обикновения потребител не е толкова тежко и че ще може да си набавя необходимите му продукти от другаде, е в дълбока грешка. Това ще засегне всички страни в ЕС и в общи линии е края на вейпинга.

Link to comment
Share on other sites

След като фармацевтичните картели загубиха задочно битката да контролират електронните цигари, явно лобито на тютюневите такива е успяло да сложи ръка върху трънчето в петата.

Иска ми се да напомня, че това е Директива от 2014 година против която беше сформирана една инициатива EFVI подкрепена и от доста българи, но за съжаление не успя да събере нужните подписи за да предизвика преразглеждането на "привързването" на вейп продуктите към тютюнопроизводните.

Това, което съветват от EFVI след неуспешният опит да бъде предизвикана дискусия с ЕК и ЕП, е борба на местна почва по всички възможни законови начини.

Знам, че в нашата държава в която всичко е предварително разпределено и решено едва ли ще постигнем нещо, но ...

Нека бъдем заедно в борбата!

Edited by moby
Link to comment
Share on other sites

Лошото е, че борбата, включваща легитимни методи на местна почва, е практически непосилна, защото:
1: като брой вейпъри не сме достатъчно, за да успеем да вдигнем шум, какво остава за зависим от масите парламент.
2: сроковете, в които гражданската инициатива би могла да има разгледани молби, жалби и подписки от ЕК не са императивни, не намерих и диспозитивни такива, всичко се свежда до "разумен срок", дори и в европейското законодателство. А това + липса на медиеш шум = causa perduta.

Интересни са методите на вейпърите в Щатите - там на местно ниво създават зависимост на общинските управители от избирателите вейпъри, чрез което удържат FDA за момента. Имат и масивна online кампания, което пак е свързано с броя на вейпърите, който тук е зловещо (вече е зловещо) малък. Ако се обадя на кмета на Люлин ще ми се изхили и ще тресне телефона.

Със сигурност има начин регулацията да бъде законово "игнорирана", но все още се търси...

Link to comment
Share on other sites

Все пак пише за "растителни изделия за ПУШЕНЕ" , а това юредически погледнато не се отнася за изпаряване. Все пак няма пушак без горене. Незнам дали не са имали предвид наргилетата и техните консумативи...

П. С. Извинявам се, четох новината в друг сайт и там не пишеше толкова подробно.

Edited by gnedialkoff
Link to comment
Share on other sites

Пуснал съм запитвания към Флейвър Арт и Инавера, с въпрос как ще процедират с техните продукти и какво очакват, че ще се случи. Като имам отговор, ще пиша. 

Да очакваме, че с писма и петиции можем да променим нещо в нашата държава, ще е много наивно. Разбира се, ще следим за гласуването и ще предприемем мерки. Ако имате предложения, моля, споделяйте ги.

Link to comment
Share on other sites

Явно цигарените гиганти пак са дали доста пари...Все пак, може би не е толкова страшно,за сега.

Май основно атакуват ръчно свитите цигари.И всичко е само в началото.Но си трябват адвокати и лобисти,а техните са много добре платени.Ужас!!Но ми се струва че трудно ще спрат Китай,поне за изпарителите.

Link to comment
Share on other sites

Преди няколко месеца,случайно се натъкнах на факта,че в Холандия вече са забранени за продажба изпарители с вместимост над 2 мл,ето сайта:

 

http://www.dampertje.nl/kfl

 

  • Clearomizers

Beste klanten

 

Door de nieuwe wetgeving is het niet meer toegestaan om reservoirs, tankjes en clearomisers te verkopen met een inhoud van meer dan 2 ml. Dit houdt in dat de T3S, Kayfun lite plus en Kayfun V4 niet meer verkocht mogen worden. Er wordt momenteel door ons gekeken naar goede vervangers.


Voor het recoilen van fabrieks coils, Hebben wij een handleiding gemaakt.

Klik hiervoor op de link hier onder

http://www.dampertje.nl/recoil

 

Превод:

Уважаеми клиенти,

Новите закони вече не позволяват продажба на танкове,резервоари и clearomisers с капацитет от повече от 2 мл. Това означава, че Lite плюс, T3S, Kayfun и Kayfun V4 вече не могат да бъдат продавани. В момента се разглежда от нас да намерим добри заместители.

 

Явно и за базите е така,защото предлагат само по 10 мл в стъклени шишета.

 

http://www.dampertje.nl/base

Link to comment
Share on other sites

Е нали уж у нас са мн малък процент хората които пушат е-цигара какъв им е проблема на тютюневите фабрики че като постоянно качват цените нямат толкова покупки ем нормално е мн хора са на цигари без бондерол искат да имаме европейски цени на всичко а къде са европейските заплати..... а относно това с карт от 2 мл пак може да се изкара 24 часа и едно шишенце от 10 мл като не инхалираме пушим по малко течност и ще караме на тютюневи аромати нп а те какво печелят като си мислят че по този начин ще ни откажат и ще се върнем към катраните ли ....

Link to comment
Share on other sites

За съжаление, това е европейска директива. Тук само се имплементира. Идеята им е с тези изисквания, които нямат нищо общо с реално регулирането на електронните цигари, е да ограничат новите изпаряващи, като много голяма част от вече съществуващите също ще се откажат, защото ще се затрудни намирането на консумативи, подходящи изпарители, а течностите ще поскъпнат значително. Това не е регулация, а умишлено унищожаване на сектора, с цел тютюневите монополи да продължат работата си необезпокоявано.

Трябва да напишем и ние писмо до президента и обудсмана!

Link to comment
Share on other sites

Добре да напишем писмо само да има ефект аз съм и за да се съберем колкото можем повече и да протестираме против тези нови изисквания то по тая логика трябва да вкарат и за тютюневите производители да продават цигари макс 10бр в кутия и да опишат всички вреди които нанасат на здравето цигарите но надали ще стане ..... 

Link to comment
Share on other sites

За цигарите ще забранят кутиите с 10 цигари и ще останат само с 20 цигари - спестяват разходите на тютюнопроизводителите. Също така се забраняват 6мм-вите цигари. Но за етикетирането ще приемат промени, като 30% от кутията трябва да бъде с надписи предупреждаващи за вредата, както и ще се използват картинки с разни гадости, както е в много други държави вече.

Link to comment
Share on other sites

Да ще гледат ония да печелят и да останат номер едно а за нас поне ще можем ли да купуваме бази по големи от 10 мл и ако нещо не може ли да се измисли да си купуваме 30 мл течности и да си ги пресипваме в по малки шишенца 

Link to comment
Share on other sites

И ФА и Инавера отговориха днес, но и при тях положението не изглежда розово.

Инавера:
 

For now weąre waiting what our goverment decide but probably want to sell one blister with 5x10 ml, only first sugestion of boss

 

ФА:

 

We will have to follow the rules, however actual products can be sold till June 2017.

 

We will have to assess your needs and in the meantime work together to phase out bigger bottles, as long as you want to sell legal products.

Link to comment
Share on other sites

За съжаление, това е европейска директива. Тук само се имплементира. Идеята им е с тези изисквания, които нямат нищо общо с реално регулирането на електронните цигари, е да ограничат новите изпаряващи, като много голяма част от вече съществуващите също ще се откажат, защото ще се затрудни намирането на консумативи, подходящи изпарители, а течностите ще поскъпнат значително. Това не е регулация, а умишлено унищожаване на сектора, с цел тютюневите монополи да продължат работата си необезпокоявано.

Трябва да напишем и ние писмо до президента и обудсмана!

За съжаление ...

Напълно подкрепям това мнение, че не става въпрос за регулиране, а поредния приет лобистки текст в интерес на тютюневите картели.

За себе си мога да кажа, че след като преди няколко години избрах изпаряването и приключих с тютюна, категорично се обявявам против някаква си директива да ме присламчва към пушачите, да ми определя какво и с какво да си изпарявам.

 

По мое мнение борбата е предварително загубена, но си мисля, че няма да ни навреди ако изкажем своята гражданска позиция, да се опитаме да провокираме дебати, целящи разделното разглеждане на електронните цигари от тютюнопроизводните.

 

Върти ми се в главата организирането на един флашмоб, някаква провокация към медиите за да може да се обърне внимание и да се научи повече за най-успешният към момента начин за отказване от тлеещия тютюн и всички негови вредоносни последствия.

Link to comment
Share on other sites

Някой да има изненадан ?

 

 

Депутатът от ДПС Делян Пеевски вече официално е съсобственик и в производителя на опаковки и цигарени гилзи "Юрий Гагарин". Това става ясно от публикуван в Търговския регистър договор от 15 декември, чрез който 100% от собствеността на втория по големина акционер в пловдивската фабриката "Комсо табако" се прехвърля на компанията "НСН инвестмънт", пише в. "Капитал".

 

 

С това Делян Пеевски отново осветлява част от бизнеса, за който се твърди, че е притежаван от него. Тази година беше обявеноучастието му "Булгартабак холдинг", където вече официално контролира 5% от капитала.

http://www.expert.bg/Peevski-obqvi-uchastieto-si-v-kompaniqta-za-cigareni-opakovki-%22Yurij-Gagarin%22-514201.html

Link to comment
Share on other sites

Мите, това беше ясно още, когато вкараха забраната за продажба на празни цигари. Дори още преди да влезе забраната, вече се говореше за нея, като коментарите бяха, че единствената идея зад нея е да се фалира завода, да се купи на безценица и след това да се свали забраната - както и стана. Не случайно забраниха ПРОИЗВОДСТВОТО с цел износ, който беше над 70% от работата на завода. България - уникална държава!

 

moby, флаш моб не съм много сигурен, как се прави, но ще е добре да имаме и ние някаква гласност по въпроса, най-малкото, защото ако никой нищо не каже, ще им е още по-лесно да си правят, каквото си искат.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...