Jump to content
GigaDrinks.com форум

Разкрита медийна манипулация: химикала диацетил е 750 пъти повече в тютюневите, от колкото в електронните цигари


Recommended Posts

Разкрита медийна манипулация: химикала диацетил е 750 пъти повече в тютюневите, от колкото в електронните цигари

 

Доклади за високи нива на потенциално опасен химикал в електронните цигари са силно преувеличени и са част от пропаганда към демонизирането на вейпинга според водещ учен в сферата на контрола над тютюна.

Диацетил, химикал, който се свързва със сериозното белодробно заболяване “bronchiolistis obliterans” по-познато като “Pop-corn lung” е открит в 39 от 59 овкусени течности, изследвани от учени в „Harvard T.H. Chan School of Public Health“.

Медийни кампании по целия свят започнаха публикации със заглавия, преувеличаващи риска от електронните цигари от типа „Вейпинга може да ви доведе до “Popcorn Lung” и “Електронните цигари са свързани с нелечимо белодробно заболяване“.

Но според др.Майкъл Сийгел, професро в Департамента по Обществени Здравни Науики в Boston University School of Public Health, Харвардското изследване има няколко фрапантни пропуска, а нивата на излагане на диацетил чрез вейпинг в сравнение с пушене на тютюневи продукти се различава хилядократно.

Сийгел, който е прекарал 25 години в сферата на тютюневия контрол, изтъква, че изследването публикувано в журнала „Environmental Health Perspectives“ не споменава, че тютюневите цигари съдържат диацетил в далеч по-големи количества от която и да е течност за електронни цигари.

От цифрите, Сийгел открива, че ежедневното излагане на диацетил при тютюнопушене е средно 750 пъти по-голямо, от колкото при вейпинга. Вейпърите са, средно, изложени на дневна доза от девет микрограма диацетил, докато пушачите на тютюневи продукти в сравнение с тях, са изложени на 6718 микрограма.

Но доказателствата стават по-лоши за публикуващите сензационните заглавия и анти-вейпинг активистите. Нивата на диацетил в „най-лошата“ тествана електронна цигара са 85 пъти по-малко от „най-лошата“ тествана тютюнева цигара, пише Сийгел. Течността за електронни цигари с най-високи нива на диацетел в Харвардското изследване, излага вейпърите на 239 микрограма срещу 20340 микрограма при сериозните тютюнопушещи.

„Bronchiolitis obliterans“ е известно като “popcorn lung”, защото е открито при работниците, които вдишват изкуствения маслен овкусител използван за направата на пуканките за микровълнови печки. Някои от случаите са били толкова тежки, че пациентите са се нуждаели от трансплантация на белия дроб.

Но вейпърите имат малки основания за притеснения от относително малките нива на диацетил в електронните цигари в сравнение с тютюневите продукти.

Не само, че риска от излагането на диацетил е значително по-малък при вейпинг в сравнените с тютюнопушенето, но според Critical Reviews in Toxicology, тютюнопушенето не е доказано като риск за заболяване от „bronchiolitis (popcorn lung)“.

Говорейки с Daily Caller News Foundation, Сийгел обяснява реакцията на Харвардското изследване и какво казва то относно позицията на публичните здравни движения по въпросите свързани с вейпинга и медийното отразяване на изследванията в сферата на електронните цигари.

„Много усилия се полагат за демонизирането на електронните цигари и много изследвания, опитващи се да намерят рисковете, което е добре, защото трябва да знаем ако има такива, но представянето на изследването беше много пристрастно и предубедено“, казва Сийгел.

„Това което всъщност прави то, е изкривяване на общественото мнение относно това, колко сериозни са рисковете от тютюнопушенето. В общи линии е все едно да кажеш на пушач, който е успял да спре тютюнопушенето използвайки електронна цигара, че спокойно може да се върне на тютюневи цигари“.

Сийгел добавя, че имало принос в идентифицирането на възможно вредни компоненти в електронните цигари, като казва, че „Харвардското изследване е добавило диацетила към списъка със съставките, които е необходимо да наблюдаваме в електронните цигари“. Но отбелязва че „идеята, която това изследване е открило, че вейпинга причинява “popcorn lung” е абсолютно невярна“.

Сийгел обаче приема за нормална по-скоро реакцията на медиите към излседването, от колкото реакцията на публичните здравни движения и анти-вейпинг групите, които са се опитали да използват изследването като доказателство за опасността от електронните цигари.

„Не мисля, че медиите движат шоуто. Мисля, че медиите докладват това, което им е било предоставено. Това, което виждаме е не подивелите медии, това което виждаме е движенията против тютюнопушенето, които предоставят изопачават данните предадени на медиите“.

„Учените и групите, които публикуват тази информация са отговорни за начина, по койото резултатите се представят на публиката, както и за начина по който се интерпретират. Виждали сме много примери за абсолютно валидни данни, които са напълно „изкривени“.

Президентът на Американската Вейпинг Асоциация Грегори Конли беше дори още по-остър в атаката си срещу изкривяването на данните и невярното представяне на информацията, като е изпратил писмено становище до TheDCNF:

„Проучвания показват, че все повече пушачи на тютюневи продукти вярват, че вейпинга е също толкова вреден, колкото тютюнопушенето. Тази погрешна представа бива формирана и подкрепяна от всеки „сензационен“ доклад относно всяко ново „бомбастично“ изследване в областта на вейпинга.

„Безразсъдното коментиране на рисковете от вейпинга не само, че не допринася по-малко пушачи да спрат пушенето, но също води и до отказването на някои вейпъри от електронните цигари и връщането им към тютюнопушенето. Ужасяващо е като виждаш това да се случва.“

 

Източник: http://dailycaller.com/2015/12/14/media-bias-exposed-popcorn-lung-chemical-750-times-greater-in-tobacco-vs-e-cigarettes/#ixzz3uTAeFrqg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Днес колегата BNN ми прати няколко статии от български "медии", които са изкопирали 1:1 "сензационното откритие" и направо съм меко казано разочарован от журналистиката в днешно време. За пари са склонни да продадат и майките си тия драскачи! Как една медия не отрази реалното положение?! Как една медия не си направи дори труда да провери фактите?! Тия хора ще изкарат тютюневите цигари по-малко вредни дори от свежия планински въздух срещу някоя жълтица... Срам и позор!

Link to comment
Share on other sites

.... Точно както не могат да спрат интернета, мисля че и за нашето хоби е вече прекалено късно да бъде спряно. 

....

 

 

По принцип никой не иска да спре НЕТа, както и е-цигарите. Идеята е да се вкара фабриката за пари и при двете, разбирай контрол.

НЕТа много отдавна е "спрян"/под контрол е/.

В момента са само първите пушилки относно вейпинга.

Като набере достатъчно скорост/потребители/ и няма опасност да бъде спряно колелото-веднага влизат регулации, демек цената на удоволствието ще скочи драстично.

Не смятам, че някой продължава да живее в заблудата, че акцизите се събират за да се грижи който и да е за здравето на потребителите

 

ПП За Много Години на всички!

Edited by gogo63
Link to comment
Share on other sites

В дълбока грешка си за нета, потърси малко какво значи net neutrality и кой точно се опитва да го спре. Че те даже частично успяха вече в Америка.

 

Не става дума за "тотално спиране на нета". Става дума за налагане на тежка, абсурдна и унищожителна регулация, която като цяло просто ни насира свободата отвсякъде.

 

Същото се опитват да правят и сега с е-цигарите. Ако не сте забелязали, в Европа вече се говори за новите регулации, от сорта на това да няма никъде танкове с обем над 10мл, да не се продава никъде никотин над 20мг.

 

Това е пак директно бъркане в нашият личен живот и като цяло, bullshit. 

Тъй де! Казал си същото като мен, но твърдиш, че съм в "дълбока грешка" :cheers:

Link to comment
Share on other sites

Държавата иска да ги контролира, за да може да източи възможно повече пари от тях.

Тютюневите и фармацевтичните компании искат изобщо да ги няма. Тютюневите компании губят клиенти, а фармацевтичните губят пациенти. Много повече пари се изкарват от лекуването на дадено заболяване, от колкото от превенцията му. В общи линии фармацевтичната индустрия няма полза от здрави хора.И в двата случая говорим за милиарди долари!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...