Jump to content
GigaDrinks.com форум

Recommended Posts

myth-vs-reality.jpg

 

Електронните цигари са били обект на много спорове напоследък. Първо бяха чудесен начин да се откажете от тютюнопушенето, после щяха да ви убият с отровни химикали, антифриз, след това бяха технология за намаляване на вредите, а след това бяха насочени към децата ви, чрез някакъв зъл заговор да пристрастят вашето 4 годишно дете към никотина, след това те ... добре, схванахте картинката. Тази тема, повече от почти всяка друга тема подходяща за заглавията на първите страници през последните 20 или повече години, е изпълнена с дезинформация, подвеждаща информация и мръсна политика. Обществото на анти-пушачите придоби свой собствен живот през последния половин век и сега е почти неузнаваема, далеч от добронамерената, базирана на факти институция, каквато беше до скоро. В днешно време изглежда по-загрижена за собственото си оцеляване в бизнес отношение, от колкото от реалната борба с вредите за здравето свързани с тютюневата индустрия. Така че в опит да се отделят фактите от измислицата, ето списък на всички от тези така наречени "факти", които сте виждали публикувани навсякъде по интернет и печатните медиите :

 

- „Електронните цигари съдържат същите токсични химикали, намерени в антифриза“.
     Всъщност, токсичния химикал, за който се отнася твърдението е етилен гликол. Полиетилен гликола, е бил използван, в създаването на някои никотинови течности използвани в електронни цигари. Думата "полиетилен" може да звучи подобно на думата "етилен ", но полиетилен гликола всъщност не е опасен за хората най-малкото. Пропилен гликол, който сега се използва на мястото на полиетилен гликол, върши по-добра работа и всъщност е много по-малко опасен от също така неопасния полиетилен гликол. В действителност, той е бил обявен от FDA (Food and Drug Administration) и много други организации, като един от най-безопасните химикали на пазара.

 

- „Електронните цигари, доставят никотин - пристрастяващ и опасен канцероген“.
     Това едва ли би могло да бъде по-далеч от истината . Никотинът нито сега, нито пък някога е бил канцероген. Асоциирането му с тютюна и многото канцерогени съдържащи се в тютюна, е довело до мита, че никотинът причинява рак, но никотина сам по себе си всъщност помага на здравето. Доказано е, че помага на синаптичните връзки в мозъка, като по този начин увеличава потенциала на паметта и други мисловни процеси. Също така, никога не е доказвано, че никотина сам по себе си е най-пристрастяващото вещество в тютюна.

 

- „Парата от електронните цигари излага околните на опасни химикали чрез пасивното пушене“.
     Отново - няма "опасни химикали" в парата от електронната цигара. Всички (повтарям ВСИЧКИ) проучвания на парата (дима, изпарението и т.н) от електронната цигара са показали, че количеството на химикали присъстващи в издишваната и вдишваната пара, сами по себе си, са толкова ниски, че са едва измерими дори. Освен това, изпарявания глицерин / гликол е малко по-тежък от тютюневия дим, и следователно не остават във въздуха толкова дълго, както продукта от горенето на тютюна. Парата също се разсейва много по-бързо, отколкото дима. Така че с всички тези факти, заплахата от парата на електронните цигари, афектираща върху всички около активно изпаряващия, дори в силно населена, затворена среда, е нула.

- „Все още няма някакви сериозни изследвания относно електронните цигари“.
     Електронните цигари са изследвани в продължение на над десет години вече, особено засилено през последните 5 години. Тези изследвания са правени от реномирани научни организации и са били извършвани в съответствие със строгите стандарти на съвременните научни изследвания. Всъщност има толкова много изследвания, че би било невъзможно да се изброят тук всички от тях. Достатъчно е да кажем, че е имало повече от достатъчен брой изследвания на електронните цигари, за да се избегнат всякакви обвинения, като това. Проблемът не е, че имало недостатъчно изследвания, проблемът е, че нито едно от тези изследвания не е успяло да докаже нещо негативно за влиянието на електронните цигари. Тези, които подхвърлят тези обвинения, са същите тези, които имат личен интерес от съсипването на индустрията с електронни цигари. Техните най-добри опити включват статистическа манипулация, като например да заявят, че „Опасно вещество Х присъства в електронните цигари, което е известно, че убива хора“, като същевременно е известно, че същото вещество е в наличност 5% от концентрацията, която изобщо би представлявала риск.

- „Електронните цигари поддържат пристрастяването към цигарите“.
     Всъщност, реалните пристрастяващи свойства на никотина не са неизвестни, така че това твърдение се основава на непознати предпоставки. Въпреки това, тази предпоставка е без значение за темата, защото електронните цигари всъщност правят точно обратното на да „поддържат пристрастяването към цигарите“. Формата на устройството и съдържанието на никотин са единствените неща в тази технология, които имат нещо общо с тютюневите цигари. Съществуват буквално стотици хиляди, ако не и повече показания от хора, които успешно са използвали електронните цигари, за да спрат тютюнопушенето. Това изявление е също толкова нелепо, колкото да се каже, че никотиновите лепенки задържат хората пристрастени към тютюнопушенето. Ясно е, че ще има такива, които са пробвали електронни цигари и са се върнали към традиционното тютюнопушене. Точно както има такива, които са дъвчели никотинови дъвки и са се върнали към пушенето. Не обвиняваме дъвките, а обвиняваме потребителите, за липса на решителност.

- „Фактът, че тази индустрия не е в регулация , означава, че ние нямаме представа, какво съдържат нашите електронни цигари“.
     Всъщност, индустрията на електронните цигари се справя доста добре, като се саморегулира. Тя успешно се урежда със своя собствена поредица от регламенти, въведени от общоприетите организации по стандартизация. AEMSA ( Американската асоциация по производството на течности за електронни цигари) и CASAA са свършили прекрасна работа по управлението на промишлеността, без ненужна правителствена намеса. Също така, все още не съм попадал на производител на течности за електронни цигари, който да не е описал напълно съставките използвани в производството на течностите…така че очевидно, ние знаем, какво съдържат електронните цигари.

 

- „Регулиране на индустрията на електронните цигари е необходима, за да се предотврати деца да закупуват никотинови продукти“
     Аз призовавам всеки да открие магазин за електронни цигари (или всеки бизнес, който предлага електронни цигари за продажба по някакъв начин ), който позволява на децата на възраст под от 18 (или 21 в някои държави), да закупят течности за електронни цигари или устройства. Или мога просто да ви спестя неприятностите на търсене и използване на около десет хиляди галона бензин, като ви кажа, че търсенето ще бъде безсмислено (въпкреи, че все още няма забрана за продажбата им на непълнолетни – бел.ред.). Ако тийнейджъри купуват електронни цигари, те ги купуват по същия начин, както са купили тютюневи изделия в продължение на десетилетия - фалшива самоличност, по-възрастни братя и сестри / родители, приятели служители в магазин, плащайки на някой да им купи цигари, или (в моя случай) надхитрява притежателя на магазин за пури, който си мисли, че си опитен и истински ценител на пури, като така не се замисля да ви попита за документ за самоличност. Мисълта ми е, че нито една мярка, различна от затварянето на тийнейджърите в лагерите на смърта…ъм, имах предвид трудовите лагери, няма да предотврати намирането на начини за нарушаване на правилата. И тъй като всички търговци на електронни цигари вече пречат на децата да купуват техните продукти, регулирането става в най-лошия случай излишен, а в най-добрия според въпрос.

-  „Екзотичните вкусови предложения на течностите за електронни цигари са предназначени да таргетират децата, като ги карат да започнат да пушат“
     Има толкова много грешни неща в това твърдение, че е трудно да се започне от някъде. Първо, твърдението електронните цигари да са създадени с цел да привлекат децата към пушенето е толкова тъпо, колкото твърдението, че ароматизираните дъвки са създадени с цел да подтикнат децата към пиенето на алкохолни коктейли. Второ, от бизнес аспект, по-разумно ли ще е да се таргетира сегмент от обществото, на който му е забранено да използва вашия продукт? Или щеше да е по-разумно да се таргетират хора, които имат нужда от ефективен начин за отказване на дългогодишното тютюнопушене? На последно място, вкусовете на човек се увеличават с годините му. Те не се стесняват, както това твърдение предполага. Децата и тийнейджърите обикновено се ограничават с по-малък брой храни и вкусове, към които са залепени като супер лепило. Нашия кулинарен мироглед се увеличава, чак когато годините ни напреднат. С това на ум, няма логика голямото разнообразие от вкусове да е насочено към деца, когато в действителност то е предназначено да се понрави на широка гама от възрастни, чиито вкусове са обширни като океан . Като допълнение към тази тема, бих искал да предложа (в духа на справедливостта), че ако ароматите за електронни цигари се забранят "в името на децата", ние очевидно трябва да забраним и всички ароматизирани напитки, водка, ром, твърди лимонади, малцови напитки, коктейлни рецепти и т.н.

- „Изпарителите тип RDA (Dripping) причиняват превръщането на парата във формалдехид“.
     Всъщност няма доказателства това някога да се е случвало. Позоваването на тези предполагаеми "изследвания" са циркулярни и се отнасят само до други новинарски статии, които се отнасят до други новинарски статии и т.н., но никога не стигат до истинско изследване или рецензирана статия от някакъв вид . Химически погледнато, за глицерина и гликола, някак си магически да се превърнат във формалдехид, е също толкова вероятно, както парче сирене чедър изведнъж да се превърне във Ферари, чрез магическа пръчка и изказването на правилната Вуду магия. А дори и да има случаи, когато една индивидуална електронна цигара или една индивидуална бутилка с никотинова течност, някак си са произвели следи от формалдехид, има две неща, които трябва да се имат предвид:
1. Имало е случаи, когато токсични химикали са били намирани в говеждо или пилешко месо в супермаркетите. Това са грешки, които евентуално биха могли да бъдат причина за изтегляне на партидата, но не и за забрана на всички крави и пилета.
2 . Тези "следи" от формалдехид (ако приемем, в името на аргумента, че те съществуват) все пак трябва да бъдат сравнени с известните токсични нива на излагане на формалдехид при хората. Всъщност ние сме изложени на формалдехид през цялото време, но в такива малки количества, че телата ни метаболизират по есетествен път споменатите количества, за да останат невредими.

- „Електронните цигари са "врата" към традиционния тютюн и тютюнопушенето“
     Това е още едно твърдение, което всъщност е точно обратното на истината. Електронните цигари са толкова врата към употребата на тютюневи изделия, колкото Налоксон (животоспасяващ медикамент - антидот, използван да се спрат ефектите на свръхдоза опиоиди. – бел.ред.)  е врата към хероина. Електронните цигари са "врата" към здравословен начин на живот без тютюнева зависимост, не на "врата" към зависимостта, от която хората се опитват да избягат с помощта технологията на електронните цигари. Терминът "врата" се използва изключително много тези дни, без да се обръща никакво реално внимание на това, което всъщност означава. Терминът всъщност е само метафора, използвана за драматичен ефект и не разполага с никаква определена дефиниция за научни цели. Точно толкова лесно е да се каже, че Форд Мустанг е "врата", за катастрофите с моторни превозни средства, или че да живееш в Юга е "врата" към расизма. Това са безсмислени изявления, използващи дума, чиято цел е да формира нестабилни, необосновани заключения въз основа на лъжливи аргументи.

- „Електронните цигари се взривявали, докато биват използвани“
     Моите извинения към този, на който е гръмнала електронна цигара в лицето, но един единствен инцидент, не може да е аргумент. Електронните цигари имат батерии. Батериите, без значение какъв вид, в правилните (и изключително редки) обстоятелства, могат да експлодират или да се разтопят. Мобилни телефони имат същия вид литиева батерия, която ще намерите и в електронните цигари, а ние държим клетъчните телефони до главите си вероятно много по-често, отколкото си дръпваме от електронната цигара. По-голямата част от тези предполагаеми случаи на експлозии, които съм разглеждал, всъщност са поради небрежност от страна на потребителя, а не от ужасяващо дефектно устройство, което изведнъж експлодира без причина. Много хора зареждат своите електронни цигари върху кухненския плот, където водата има навика да се събира благодарение на непосредствена близост до кухненската мивка. Други оставят електронната си цигара в автомобила си, на температури над 50 градуса, изложени на пряка слънчева светлина в продължение часове по време на летните месеци. Инцидента си е инцидент, а те са понякога трагични...все пак, не са непременно причини за законодателни промени, освен ако броят на събитията не са притеснителни. Автомобили, самолети, мобилни телефони, тостери, косачки за трева, компютри, прозорци ... всички тези неща са обект на злополуки от време на време. Забраняваме ли ги всички, или приемаме несъвършенствата на живота и се опитваме да избегнем опасностите, до колкото е възможно, без да се заключваме в изолирана стая, така че да се предпазим от абсолютно всяка опасност на света?

- „Електронните цигара са по-скъпи от обикновените тютюневи цигари“.
     Всъщност, дори няма да удостоя това твърдение с отговор. Съжалявам, но ако повярвате на това твърдение, то никаква логика няма да може да ви повлияе.

За съжаление, не зависимо от аргументите и / или логичното, научно доказателство няма да се намали анти-вейпинг  елемента на обществото в своя кръстоносен поход срещу електронните цигари. Причините за това са тревожни, а аз само накратко ще се спра на тях тук. (Тези теми са обхванати по-пълно (и по-добре подкрепени) в други мои публикации в блога). Много анти-вейпинг организации са силно застъпени във фармацевтичните предприятия, които заемат позицията, че печалбите от продукти като Nicorette, Chantix, Wellbutrin (никотинови лепенки и алтернативни и доказано неефективни продукти за отказване от тютюнопушенето – бел.ред) и т.н., ще се увеличават, ако по-ефективната индустрия на електронните цигари е заровена под забрани и безпричинни регулации.  Други са настървени за привеждане на абсолютно всичко под строг държавен регулаторен контрол, заради екстремистките политически идеологии. Други пък толкова силно се противопоставят на тютюневите изделия, че омразата им ги заслепява от очевидни истини, просто поради факта, че изпаряването "доста прилича на" пушене. Държавните агенции се заинтересуваха от регулацията на електронните цигари, чак когато индустрията се превърна в мулти-милиардна и с потенциал за печалба от данъчни приходи от такси. И накрая, има и такива, които са против електронните цигари, просто защото са чули или прочели нещо от по-горе споменатите групи. Не всеки ще се съгласи с всички от причините, които изброих тук и това е ОК. Само ги споменавам мимоходом и към момента не съм заинтересован от предоставяне на доказателства от тяхно име (това е за други статии). Целта на този блог пост е да развенчае митовете около самите електронни цигари, а не да хвърли вина на потенциалните източници на тези митове.

 

Ако имате интерес към електронните цигари, вие или от името на обичан от вас човек, моля, отделете време и помислете дали всички плашещи заглавия, носещи се в Интернет и медиите във връзка с електронните цигари, не може да са точно това ... плашещи думи, целящи насаждане на страх в сърцата на неподозиращите. Умолявам всички да си направите проучванията, както и да бъдете скептични към новините като цяло, докато не отделите време да разгледате този въпрос за себе си и да вземете информирано решение, а не такова въз основа на паника и драматична презентация. Известният философ Рене Декарт практикува това, което той нарича "методично съмнение", което по същество означава, че систематично се съмнява във всичко, докато не докаже сам на себе си кое е истина и кое лъжа. Това важи и за всичко, на което може да попаднете, не само за електронните цигари. За съжаление живеем в свят, в който трябва да сме скептични за всичко заобикалящо ни, защото има прекалено много противоположни интереси и скрити мотиви. Въпреки това, за щастие, в същия този свят имаме и всички средства за достъп до почти цялото човешко познание, в цялата история, с натискането на няколко бутона и с жажда за знания. Възползвайте се от нашите дарове и благословия, преди тези дарове и благословия да станат регулирани и забранени!

Източници:

-http://jpet.aspetjournals.org/content/91/1/52.abstract
-http://archive.lewrockwell.com/orig11/fetters1.1.1.html
-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20378585/
-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22503574
-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23033998
-http://sfata.org/resources/effects-of-nicotine/
-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19241061?itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum&ordinalpos=9
-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1579636
-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC526783/
-http://canadavapes.com/health/vegetable-glycerin-safety.html
-http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/08958379209145307?journalCode=iht&
-http://www.inchem.org/documents/sids/sids/56815.pdf
-http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/CFR-2009-title21-vol3/xml/CFR-2009-title21-vol3-sec184-1666.xml
-http://www.dow.com/productsafety/finder/prog.htm
-http://emedicine.medscape.com/article/814701-overview
-http://casaa.org/uploads/Are_Electronic_Cigarettes_Safe.pdf
-http://www.e-cigarette-forum.com/forum/health-safety-e-smoking/1734-germ-killing-vapor.html
-http://toxsci.oxfordjournals.org/content/3/3/175.abstract
-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2714207
-http://www.realclearscience.com/blog/2013/10/is-nicotine-really-as-dangerous-as-cyanide.html
-http://www.cdc.gov/niosh/idlh/54115.html
-http://casaa.org/uploads/Literature_Review_for_Glycerol_and_Glycols.pdf
-http://casaa.org/uploads/DublinEcigBenchtopHandout.pdf
-http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/08958378.2012.758197
-http://nypost.com/2013/10/23/the-lunatic-war-on-e-cigarettes/
-http://www.sciencedaily.com/releases/2013/12/131212141948.htm
-http://ntr.oxfordjournals.org/content/early/2013/12/10/ntr.ntt203.abstract
-http://en.esmokinginstitute.com/node/31
-http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=14&cad=rja&uact=8&ved=0CLkBEBYwDQ&url=http%3A%2F%2Fpublichealth.drexel.edu%2F~%2Fmedia%2Ffiles%2Fpublichealth%2Fms08.pdf&ei=BhJbU-meOpSksQTh8YDoBA&usg=AFQjCNFzS783QIKaOtOiF9p63cnJfFxlQA&sig2=a29qI8yaGt_9y0FgiIdLcw
-http://www.sciencedaily.com/releases/2012/10/121007134831.htm
-http://www.livescience.com/17816-nicotine-combat-memory-loss.html
-http://flipper.diff.org/app/items/5340

 

Оригинална статия: http://ejuiceconnoisseur.com/2014/05/14/e-cigarettes-myth-vs-reality-a-comprehensive-list/
Превод: GigaDrinks.com

Още информация относно електронните цигари в нашия форум: ТУК.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 3 weeks later...

Реалността в числа :) , преведена на български език:

 

764828.jpg

Присъединявам се към позиции 2,3,4 и5 :thumbup3:...PS-Позиция 1-преодоляна-изобщо не пуша никакъв тютюн :thumbsup:

Edited by Voden Duh
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
 
Innokin Technology
6 часа · Редактирано · 
The NEJM study that is currently being circulated about ecigs and high levels of formaldehyde has been seriously questioned and the study's methodology shows some glaring errors and unrealistic conclusions. Thank you again Dr. Farsalinos for being an intelligent, unbiased and active advocate of ecigs and vaporizer research. Click this link to read more. 
From the article: "...the authors used a top-coil CE4 atomizer and an Innokin VV V3.0 battery.. the energy delivery was about 5.5 watts and at 5 volts it was 12 watts.
It is more than obvious that the findings of very high levels of formaldehyde are a result of overheating. Lack of experience on e-cigarettes and no contact with vapers can result in such erroneous and unrealistic results, which can create confusion and misinformation both in the scientific community and among users and potential users of e-cigarettes. Finally, it is extremely important that every study evaluating vapor chemistry from e-cigarettes should mention in detail the equipment used."
 

http://www.ecigarette-research.com/web/index.php/2013-04-07-09-50-07/2015/192-form-ver

Link to comment
Share on other sites

Както всяка една такава статия и тази има една цел - дезинформация! За съжаление отново ще има огромен брой хора, които ще повярват сляпо на глупостите писани в нея. На авторите, а и на платилите за това изследване им е ясно, че ще бъде публикувана информация, която няма нищо общо с истината, но тях това не ги интересува. Научните доказателства, които ще оборят глупостите писани в нея, ще бъдат прочетени основно от хората, които и без това са наясно, каква е истинската цел на тази статия...

Link to comment
Share on other sites

Писано е от американци..и изследователите са янки....защото в щатите вейп обществото е сериозна заплаха за тютюневите мегакорпорации..но си прав и тука ще се прочете и върви после обяснявай че това са пълни глупости

Link to comment
Share on other sites

"Спонсорите" на това "изследване" се оказват двама адвокати, които преди това са участвали в кампании и дела срещу електронните цигари, а както казва един от коментиращите - "Адвокатите нямат лични цели и амбиции, ясно е обаче, че представляват някой с такива...".

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Как се моля на някой да му гръмне китайско-китаският телефон, да вземе обезщетение и да се обвинят компютрите като цяло...

 

И нямаше нужда да си правиш регистрация специално заради този клип.

Link to comment
Share on other sites

Глупости.

Гръмнало зарядно - можеше да е за телефона й. Ако гръмне за лаптопа, ще е още по зрелищно. Гърмяло ми е, ама разтопен метал :-D

Та чак изгаряне по бедра и корем....

Я някой да намери източника на тази новина ;-)

Да не е само в. Лунен стършел

Изпратено от китайския ми телефон до китайския ви компютър.

Link to comment
Share on other sites

Цигара тип "еднодневка" с пукнало зарядно... То човек ако се поразрови, колко запалени телефони по време на разговор има, няма да припари повече до такъв, ама като гледам, почти не се намира човек без телефон, а някой и по два-три. Да не говорим техните батерии, колко по-опасни са от тези в електронните цигари! А също може да потърсите и новини относно запалени къщи и умрели хора от тютюневите цигари, ама те нали са нещо обичайно и не им се обръща никакво внимание...един види си е нещо нормално...

 

Да не говорим, че тютюневите цигари убиват ВСЯКА година по 480 000 (ЧЕТИРИСТОТИН И ОСЕМДЕСЕТ ХИЛЯДИ) човека!!! ВСЯКА ГОДИНА!!!

 

Прочетете статията, буквално е стряскаща: http://www.cdc.gov/tobacco/data_statistics/fact_sheets/health_effects/tobacco_related_mortality/

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

От скоро започнах пак да изпарявам.Пиша пак защото преди години имах неуспешен опит с еднодневките и се отказах.Сега си действам с его-т ментак,то вече и батерията стана още по ментак но нейм щот я смених.На предната поне пишеше его-Т.Та няма човек който ме е видял и да не е казал:Казват,че са по вредни от аналоговите.Вече не се и дразня и казвам ако е пушач,,Пуши си аналоговите".Или казвам:Няма нищо.Вече 3-4 седмици на електронна цигара си ми е добре.Живейте си живота и да не ви пука!а,да...Изпарявайте на воля!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...