Преминете към съдържание
GigaDrinks.com форум

Recommended Posts

Публикувано преди

Здравейте колеги. Днес остана мъничко време за да фотна една модификация на стандартен мултимер. В случая набелязаната жертва е китаец купуван преди години от магазин за 1 лев.

Необходими материали

Старо цифрово уредче /за напредналите може и с аналогов да направя версия :) :) /

Стар фланец от Его

Поялник

Тинол

Малко проводник

Секундно лепило /кой каквото има под ръка/

и......Две ръце /рява и дясна по възможност /

ВНИМАНИЕ

При работа с поялника спазвайте техника на безопасност!!!!

Старото уредче имаше място/ площадка с пинчета/ за тестване на транзистори. Точно там реших да вградя фланчето. Разглобява се внимателно целият уред. От платката се отстранява излишната част с пиновете за мерене на транзистори. Фланчето се поставя в отворът който така или иначе е направен все едно по поръчка :) . Залепява се със секундното лепило. Спояваме кабелчета към централното пинче на фланеца и към корпусът му. Другият им край се споява на местата предназначени за сондите на уреда . Събираме обратно всичко и проверяваме . Превключваме на мерене на съпротивление /най-ниските стойности но не и веригопроверител ;) / . Окъсяваме с отверката за да видим каква грешка дава уреда. Ако всичко е на ред . Честито. Вече си имате оммер за изпарители собствено производство :)

Цялата процедура е елементарна и за това не съм се вживявал в снимане и супер подробности. Надявам се да е интересно на голяма част от вас а и така даваме живот на уред който вече сме подготвили за кофата . :)

Не знам дали темата да не я прекръстя на „Старт от скапа „

edit

ето как изглеждаше панела преди

7366147x.jpg

Жертвата /е вече преправен но днес се сетих да снимам/:

7365752w.jpg

Фланчето съм го изпилил и скъсил за да се подава около 2мм от горната част на кутията

7365770t.jpg

Тук се виждат кабелчетата от фланеца и къде са запоени на платката. Вижда се и частта от платката която съм отстранил.

7365798T.jpg

7365793z.jpg

Проверявам за грешката на уреда в случая е 0,2 Ома

7365808N.jpg

Правя си проверка колко показва на МОД-а

7365801L.jpg

....и какво показва уредчето

7365804b.jpg

7365817b.jpg

Като извадим грешката на уреда се получава 2,7-0,2=2,5 Ома Точно колкото показва и МОД-а :)

Ами.....това е. Успешен ден от мен batko32 :)

Публикувано на

Браво, за хитроумната модификация да се свърже фланец паралелно на измерителните клеми.  :thumbsup:

Така, хем уреда е функционален в останалите обхвати на измерване, хем на най-ниския обхват на измерване на съпротивление се превръща във вейпърски Омметър.

:) Темата може да се нарече не само "Старт от скрапа", но и като подобна тема в руски форум: "Ръцете ни не са за скука" ("Наши руки не для скуки")  :cheers3:

Публикувано на

А може ли такова нещо да се направи и за измерване на волтаж?

Предполагам, че питаш за такива батерии: http://www.gigadrinks.com/product/3311/1100mah-bateria-za-ego-ego-t-i-ego-c.html

Разбира се, че може, но в уреда трябва да се вгради един преходник 510-Ego,(http://www.gigadrinks.com/product/3796/prehodnik-510-ego.html)

В този случай, преходника се монтира с мъжкото нагоре, а отдолу ще се свърже по същия начин (към клемите на уреда) като преди измерване, ключа на уреда трябва предварително да се постави на подходящия обхват за измерване на волтове.

След това остава да се завинти батерията и готово.  :)

Публикувано на

Може да се ползва и избушен картомайзер с 510 резба от двете страни, като преходник! Така ще можеш да си мериш както съпротивлението, така и напрежението!  

Публикувано на

Идеятае супер, и като гледам не е от трудно осъществимите. Поздравления за труда дани покажеш как и ние можем да си го направим. За жалост не разполагам с поялник и ще трябва да опотам други варианти за свързването на кабелите

Публикувано на

Браво колега много добра идея днес повторих твоето дело с такъв уред които щях да хвърля (от лефчето точно съм го зимал по спешност) но явно моя е по смотан дава 0.4 грешка.А ми хрумна че и ако някои има по качествен уред и не иска да го съсипва може да си наярави поставка с фланеца и да си земе само допалнителни кабелчета да ги резне запои и да си влизат нормално на мултицета.

Публикувано на (редактирано)

Това е хубаво само дето по евтините мултицети мерят до десетици , а на някой хора им трябва да мери до стотни, както готовото уредче за 30лв. 

Редактирано на от Станчо
Публикувано на

Това е хубаво само дето по евтините мултицети мерят до десетици , а на някой хора им трябва да мери до стотни, както готовото уредче за 30лв. 

Колега Станчо.Убеден ли си ? Може да поспорим доста по този въпрос.  Да се хванем на бас , че мерят еднакво ;)

Ако не знаеш как да си го калибрираш мога да помогна. Ще мери със завидна точност  :wOOt3:

Публикувано на

Незнам как да го накарам моя мултицет да ми мери със стотни , ако може кажи че до сега всичките ми са били такива :)

Просто си купуваш такъв който мери със стотни  :wOOt3:

Този в магазина за който си дал линк мери също достатъчно ...хммм приблизително. Китайците няма да се минат ако щеш вярвай :) .Не знаех , че те интересува дали намотката е 1,54 Ома а уреда показва 1,5. Ако държиш на толкова на точност ще си купиш професионален уред а не да мериш с нискобюджетен  ;) Те мерят чаааак до третият знак след десетичната запетая и струват минимум трицифрена сума /все пак три знака=3 цифри/ :victory:

Публикувано на (редактирано)

Еми аз съм от малкото сигурно които изпаряват на доста ниски омове и искам да си знам точно колко ми е дали е 0,30 или 0,35 за мен има разлика , но за над 0,6ома не виждам смисъл от това и всеки мултицет върши добра работа за такива омове. За това писах ,иначе идеята е много добра и практична (даже бях я гледал някъде преди година, но не си спомням къде) .

Редактирано на от Станчо
Публикувано на

Станчо, напълно подкрепям МадМакс, при все, че имам дрипки на 0.3 ома(с два знака след запетята показва 0.29-0.33). Разликата не е толкоз натрапчива! 

Публикувано на

Еми аз съм от малкото сигурно които изпаряват на доста ниски омове и искам да си знам точно колко ми е дали е 0,30 или 0,35 за мен има разлика , но за над 0,6ома не виждам смисъл от това и всеки мултицет върши добра работа за такива омове. За това писах ,иначе идеята е много добра и практична (даже бях я гледал някъде преди година, но не си спомням къде) .

Напълно съм съгласен. Аз карам все още на над 2 Ома намотки та чаааак до 3-3,5Ома. А и темата е по-скоро като идея какво да направим с уред който вече не е потребен и може да се озове в кофата безславно :) 

Публикувано на

..................................

Ако не знаеш как да си го калибрираш мога да помогна. Ще мери със завидна точност  :wOOt3:

Еми може на мен да помогнеш, ако Станчо не иска ... ;) С моя уред (и умения) не мога да хвана 0.8 ли е, 0.9 ли е ... грешката 6 ли е, 4 ... или 3 ... абе каша :wOOt3: Един от 8 тъти показва толкова колкото съм го сметнал по калкулатора ....

Публикувано на

Станчо, напълно подкрепям МадМакс, при все, че имам дрипки на 0.3 ома(с два знака след запетята показва 0.29-0.33). Разликата не е толкоз натрапчива! 

Преди да си купя уредче бях с мултицета и не ми беше толкова интересно като си меря намотката 0,3 - 0,4 , явно свикнах с стотиците и си смятам канталите и ватовете така. Нямам нищо против идеята да се вгради 510 резба в мултицета и да се мери така , просто изказах мнение че евтините не мерят с стотици , даже преди да си взема уред търсих мултицет с омове да ми мери и стотните, но не открих под 50 лв такова чудо. 

• 1 година по-късно...
Публикувано на

Преди да мериш допираш връхчетата на сондите и задържаш ... показва ти някаква цифра, примерно 0,8 ... след това слагаш сондите на + и - на изпарителя, задържаш и ти показва 2,4 да речем ... От измереното на изпарителя вадиш грешката и получаваш правилното съпротивление ... 2,4 - 0,8 = 1,6 Ома ... Не е много точно измерването с мултицет на такива съпротивления, но приблизително става ... много зависи и от качеството на сондите ...

• 6 месеци по-късно...

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега за да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори на тази тема

×   Поставено като форматиран текст.   Поставете вместо това като обикновен текст

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Вашата връзка е вградена автоматично.   Показване като връзка вместо това

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Зарежда се...
  • Създай ново...