Преминете към съдържание
GigaDrinks.com форум

Recommended Posts

Публикувано преди

За хранителните продукти - ясно.

Но за базовите разтвори и готовите течности все се чудя какво може да им стане след изтичане срока на годност и могат ли да се използват безопасно и след този срок?

Публикувано на

За хранителните продукти - ясно.

Но за базовите разтвори и готовите течности все се чудя какво може да им стане след изтичане срока на годност и могат ли да се използват безопасно и след този срок?

По спомен беше една година, но скоро набарах забравено шишенце шейд на почти година и половина и не само че нищо му нямаше ами цвета и аромата бяха страхотни. Използвах го цялото без видими  :wOOt3:   следи и според мен няма проблеми с употребата им.

Публикувано на (редактирано)

Значи, въпросът ми е принципен - кое налага производителят да отбележи срок, до който течностите са годни за консумация? Могат ли да се развалят?

Иначе и аз не бих се замислил да ги ползвам и след срока.

Редактирано на от Боби61
Публикувано на

Налага им го директивите ;) На времето внасяхме меден боички за деца от Русия и при първия внос трябваше да мине през агенция защита на не знам си какво, да изследват състава и т.н. В крайна сметка излезна, че срока им на годност е 10 години, но поради законови наредби трябваше да имат срок на годност 3 години само. А след края на срока на годност, това което се получаваше , е че водата се изпаряваше .. 

Според мен притеснение относно срока на годност на една течност може да имате 3 години след като той е минал и ако нещо е настъпило, то то ще е по-скоро от аромата, който ни е ясно на всички, че "узрява"

Публикувано на

Подобно е и с храните,изтеклия срок на годност не означава,че са негодни за употреба или вредни(по-голямата част),това е мисленето в едно общество базирано на непрекъснатото купуване на нещо ново,ел.крушки,чорапи,хляб,телефони....не сте ли забелязали,че като с магия уредите се повреждат точно след изтичането на гаранцията-случайност-а дано,а ма на дали,а да сте срещали телевизор или радио на 20+год. които още работят?Подобна политика се налага от картели и международни корпорации за да изхвърляме и купуваме повече,в противен случай не криза,а направо би се сринала световната икономика.От няколко години има (не ми се рови за името)американска организация,бореща се с това явление,те изкупуват и подлагат на тестове храни с изтекъл срок в одобрени от държавата лаборатории и ги продават с минимална печалба в специализирани магазини,където хора,които не робуват на всеобщото схващане-"до 25 кодно,на 26 развалено" пазаруват на символични цени,в същото време търговците не изхвърлят храна ,а получават макар и малка възвращаемост.Ето още един начин как се печели от "отпадъци".

Публикувано на

Срока на годност, отбелязван на продуктите, в днешно време е разтегливо понятие. И Tino и jinta са прави. Макар да има и продукти с реален срок на годност, повечето попадат в споменатите от колегите. Ето един прост пример: Киселото мляко, което си купувам също има срок на годност, но, както съм установил на практика, той указва нещо съвсем различно. А именно - от кога е най-добре да се консумира киселото мляко. Т.е. когато си купя "добро" ("свястно") кисело мляко, то е годно за употреба в седмицата след датата на изтичане на срока му на годност. По-евтините кисели млека придобиват желания вкус след не по-малко от една седмица до десет дни след изтичане срока им на годност. При някои дори трябва да се изчакат две седмици.

Та в този дух на мисли имам някой и друг аромат с изтекъл срок на годност, но си ги ползвам и не съм забелязал някакви "странични ефекти".

:cheers3:

Публикувано на

...Ето един прост пример: Киселото мляко, което си купувам също има срок на годност, но, както съм установил на практика, той указва нещо съвсем различно. А именно - от кога е най-добре да се консумира киселото мляко. Т.е. когато си купя "добро" ("свястно") кисело мляко, то е годно за употреба в седмицата след датата на изтичане на срока му на годност. По-евтините кисели млека придобиват желания вкус след не по-малко от една седмица до десет дни след изтичане срока им на годност. При някои дори трябва да се изчакат две седмици.

....

В интерес на истината - неотдавна МНОГО се зарадвах на едно кисело мляко, което беше започнало да плесенясва (също като истинско :) )

....не сте ли забелязали,че като с магия уредите се повреждат точно след изтичането на гаранцията-случайност-а дано,а ма на дали,а да сте срещали телевизор или радио на 20+год. които още работят?Подобна политика се налага от картели и международни корпорации за да изхвърляме и купуваме повече,в противен случай не криза,а направо би се сринала световната икономика.....

Ето малко светлина по въпроса

http://www.youtube.com/playlist?list=PL45B9369BD8945996

Публикувано на

Киселото мляко, а и останалите хранителни продукти е логично да имат срок на годност (и е хубаво да се спазва), защото имат органичен произход и след досег с въздух започва развитието на всякакви микро и макро гадинки. С течностите, които ползваме не виждам какво може да се случи дори и да стоят 5 години, особено ако са в добре затворени съдове.

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега за да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори на тази тема

×   Поставено като форматиран текст.   Поставете вместо това като обикновен текст

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Вашата връзка е вградена автоматично.   Показване като връзка вместо това

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Зарежда се...
  • Създай ново...