Боби61 Публикувано преди 25 Април, 2014 Отчет Публикувано преди 25 Април, 2014 За хранителните продукти - ясно. Но за базовите разтвори и готовите течности все се чудя какво може да им стане след изтичане срока на годност и могат ли да се използват безопасно и след този срок? Отговор
Jodesi Публикувано на 25 Април, 2014 Отчет Публикувано на 25 Април, 2014 За хранителните продукти - ясно. Но за базовите разтвори и готовите течности все се чудя какво може да им стане след изтичане срока на годност и могат ли да се използват безопасно и след този срок? По спомен беше една година, но скоро набарах забравено шишенце шейд на почти година и половина и не само че нищо му нямаше ами цвета и аромата бяха страхотни. Използвах го цялото без видими следи и според мен няма проблеми с употребата им. Отговор
Боби61 Публикувано на 25 Април, 2014 Автор Отчет Публикувано на 25 Април, 2014 (редактирано) Значи, въпросът ми е принципен - кое налага производителят да отбележи срок, до който течностите са годни за консумация? Могат ли да се развалят? Иначе и аз не бих се замислил да ги ползвам и след срока. Редактирано на 25 Април, 2014 от Боби61 Отговор
Tino Публикувано на 25 Април, 2014 Отчет Публикувано на 25 Април, 2014 Налага им го директивите На времето внасяхме меден боички за деца от Русия и при първия внос трябваше да мине през агенция защита на не знам си какво, да изследват състава и т.н. В крайна сметка излезна, че срока им на годност е 10 години, но поради законови наредби трябваше да имат срок на годност 3 години само. А след края на срока на годност, това което се получаваше , е че водата се изпаряваше .. Според мен притеснение относно срока на годност на една течност може да имате 3 години след като той е минал и ако нещо е настъпило, то то ще е по-скоро от аромата, който ни е ясно на всички, че "узрява" Отговор
jinta Публикувано на 25 Април, 2014 Отчет Публикувано на 25 Април, 2014 Подобно е и с храните,изтеклия срок на годност не означава,че са негодни за употреба или вредни(по-голямата част),това е мисленето в едно общество базирано на непрекъснатото купуване на нещо ново,ел.крушки,чорапи,хляб,телефони....не сте ли забелязали,че като с магия уредите се повреждат точно след изтичането на гаранцията-случайност-а дано,а ма на дали,а да сте срещали телевизор или радио на 20+год. които още работят?Подобна политика се налага от картели и международни корпорации за да изхвърляме и купуваме повече,в противен случай не криза,а направо би се сринала световната икономика.От няколко години има (не ми се рови за името)американска организация,бореща се с това явление,те изкупуват и подлагат на тестове храни с изтекъл срок в одобрени от държавата лаборатории и ги продават с минимална печалба в специализирани магазини,където хора,които не робуват на всеобщото схващане-"до 25 кодно,на 26 развалено" пазаруват на символични цени,в същото време търговците не изхвърлят храна ,а получават макар и малка възвращаемост.Ето още един начин как се печели от "отпадъци". Отговор
Mitazi Публикувано на 25 Април, 2014 Отчет Публикувано на 25 Април, 2014 Срока на годност, отбелязван на продуктите, в днешно време е разтегливо понятие. И Tino и jinta са прави. Макар да има и продукти с реален срок на годност, повечето попадат в споменатите от колегите. Ето един прост пример: Киселото мляко, което си купувам също има срок на годност, но, както съм установил на практика, той указва нещо съвсем различно. А именно - от кога е най-добре да се консумира киселото мляко. Т.е. когато си купя "добро" ("свястно") кисело мляко, то е годно за употреба в седмицата след датата на изтичане на срока му на годност. По-евтините кисели млека придобиват желания вкус след не по-малко от една седмица до десет дни след изтичане срока им на годност. При някои дори трябва да се изчакат две седмици. Та в този дух на мисли имам някой и друг аромат с изтекъл срок на годност, но си ги ползвам и не съм забелязал някакви "странични ефекти". Отговор
puf-paf Публикувано на 26 Април, 2014 Отчет Публикувано на 26 Април, 2014 ...Ето един прост пример: Киселото мляко, което си купувам също има срок на годност, но, както съм установил на практика, той указва нещо съвсем различно. А именно - от кога е най-добре да се консумира киселото мляко. Т.е. когато си купя "добро" ("свястно") кисело мляко, то е годно за употреба в седмицата след датата на изтичане на срока му на годност. По-евтините кисели млека придобиват желания вкус след не по-малко от една седмица до десет дни след изтичане срока им на годност. При някои дори трябва да се изчакат две седмици. .... В интерес на истината - неотдавна МНОГО се зарадвах на едно кисело мляко, което беше започнало да плесенясва (също като истинско ) ....не сте ли забелязали,че като с магия уредите се повреждат точно след изтичането на гаранцията-случайност-а дано,а ма на дали,а да сте срещали телевизор или радио на 20+год. които още работят?Подобна политика се налага от картели и международни корпорации за да изхвърляме и купуваме повече,в противен случай не криза,а направо би се сринала световната икономика..... Ето малко светлина по въпроса http://www.youtube.com/playlist?list=PL45B9369BD8945996 Отговор
windnfog Публикувано на 27 Април, 2014 Отчет Публикувано на 27 Април, 2014 Киселото мляко, а и останалите хранителни продукти е логично да имат срок на годност (и е хубаво да се спазва), защото имат органичен произход и след досег с въздух започва развитието на всякакви микро и макро гадинки. С течностите, които ползваме не виждам какво може да се случи дори и да стоят 5 години, особено ако са в добре затворени съдове. Отговор
Recommended Posts
Присъединете се към разговора
Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега за да публикувате с вашия акаунт.