dodosaurus Публикувано преди 10 Февруари, 2016 Отчет Публикувано преди 10 Февруари, 2016 Как се поддържа механичния мод за да "рита" винаги толкова добре, колкото когато е бил нов?Как да почистя медните елементи на мода и мога ли да ги направя така, че да не се цапат?Говоря за онзи слой от черна мъзга, който се образува по медните части (battery contacts). Как е най-добре да се чистят? С фина шкурка, с химия (оцет + сода) или има някакъв друг мене неизвестен метод? Дали ако ги припоя отгоре с малко калай (Само там където се опират с батерията) ще се увеличи пада на волтажа? Ще се цапа ли отново? Отговор
jinta Публикувано на 10 Февруари, 2016 Отчет Публикувано на 10 Февруари, 2016 За медните конктори най-добре Brasso(препарат за полиране),може и с останалите изброени от теб,само имай едно на ум за шкурката,върши работа,но малко или много отнема материал,някой беше писал,че добра работа върши и гумичка от обикновен молив,онези червеникавите,които на пипане са абразивни,като фин пясък,много е важно и резбите да са чисти,за стоманата най-добре ултразвукова вана,има при зъботехници,часовникари,бижутери,ако не на топла вода с четка за зъби,подсушаваш и това е.Не ми звучи добре да модифицираш конектори точно с калай,ако има вариант за посребряване е по-удачно.Аз така потдържам моите(не толкова често,колкото би трябвало ама... )може да има и по-добри решения. Отговор
dodosaurus Публикувано на 10 Февруари, 2016 Автор Отчет Публикувано на 10 Февруари, 2016 Е аз питам за домашни условия . Просто една пила за нокти на жената ми е под ръка само . А има ли някаква химия, която да предпазва медните конектори от коризиране? A това Brasso от къде може да се намери (смисъл някоя по-голяма верига магазини)? Отговор
windnfog Публикувано на 10 Февруари, 2016 Отчет Публикувано на 10 Февруари, 2016 Десет минути в ултразвук със спирт и вода и всичко свети. Периодично си прекарвам всички изпарители така. Не виждам причина за мех мода да не сработи упражнението (с тая разлика, че трябва да се подсуши хубаво после). Естествено разни окисления по медните повърхности няма да паднат, но поне всичката мазнотия и прах ще паднат дори от недостъпните места. Ултразвуковите ванички са си почти без пари, така че не виждам особен проблем всеки да си има такъв полезен продукт у дома. Отговор
kazo Публикувано на 10 Февруари, 2016 Отчет Публикувано на 10 Февруари, 2016 в ултразвук със спирт и вода Колко спирт и колко вода? Отговор
Peshov Публикувано на 10 Февруари, 2016 Отчет Публикувано на 10 Февруари, 2016 Дайте предложение за такива ванички , но да са читави , ако може вечни , че съм се запасил за вейпокалипсис ? Sent from my iPhone using Tapatalk Отговор
tazcho Публикувано на 10 Февруари, 2016 Отчет Публикувано на 10 Февруари, 2016 аз мойта ваничка съм взимал от конрад преди години , струваше нещо символично от порядъка на 50-60лв но доста работа е видяла и няма проблеми. Отговор
tbk515 Публикувано на 10 Февруари, 2016 Отчет Публикувано на 10 Февруари, 2016 На запад разказват, че за медни тръби и части ползват ISO алкохол, т.е. на нашенски - изопропанол C3H8О, литър за около 4-5лв. Този метод все още не съм го пробвал, че не остава време да се разходя до Райхим. Пробвал съм с хапчета Витамин Це разтворени в малко количество гореща вода, докато се получи по-гъста консистенция, след което с четка и разтвора търкам повърхностите. Ефекта е много задоволител. Също така съм пробвал и Меглио - домакински препарат за почистване, с основна съставка натриева основа. Чисто медните части ги чисти идеално, но за бронзовите/месинговите, след време се получава някаква патина, явно става някаква реакция. Това е от мен. Отговор
tazcho Публикувано на 10 Февруари, 2016 Отчет Публикувано на 10 Февруари, 2016 иначе ако не ви се занимава с ваничики и течности или ви идват скъпи можете да ползвате почиства перфектно , ползвам такива от доста време Отговор
dp4u4umi6ev Публикувано на 21 Февруари, 2016 Отчет Публикувано на 21 Февруари, 2016 Имам една механика на която и падна черното покритие и отдолу е медна, позеленява от потта в ръката и я чистя (когато я ползвах) с четка за зъби и Cif, търкам докато светне и изплаквам. След тази манипулация подсушавам с кърпа и оставям където има останала вода да си изсъхне става като нова. Отговор
dodosaurus Публикувано на 22 Февруари, 2016 Автор Отчет Публикувано на 22 Февруари, 2016 В момента ползвам идеята дадена от Jinta - с гумичка за молив - наистина бързо и премахва черното от контактите за секунди! Върши чудеса. Обаче надали ще стане за цял мод Отговор
fan76 Публикувано на 19 JЮни, 2016 Отчет Публикувано на 19 JЮни, 2016 А пък аз вчера пръсках механиката с контактен спрей и резултата е къртач. Не знам как не се бях сетил до сега... Изведнъж батериите започнаха да изкарват повече а изпарителя пръщи като луд Отговор
Soupel Публикувано на 20 JЮни, 2016 Отчет Публикувано на 20 JЮни, 2016 какво е това контактен спрей и от къде мога да го купя? Чудя се не продават ли някаква специална паста или препарат за полиране и чустене на медни модове Отговор
tbk515 Публикувано на 20 JЮни, 2016 Отчет Публикувано на 20 JЮни, 2016 какво е това контактен спрей и от къде мога да го купя? Чудя се не продават ли някаква специална паста или препарат за полиране и чустене на медни модове Пример! Инак, аз му намерих цаката. Лимонена киселина на пакетче от Кауфланд за 9 стотинки. 2 пакетчета разтворени в 300мл. вода и потапям медните/бронзови механики. Обслужвам през това време изпарителите и отивам да изплакна модовете със гореща вода. Отговор
bondoff Публикувано на 20 JЮни, 2016 Отчет Публикувано на 20 JЮни, 2016 Горещо не ти препоръчвам да ползваш контактен спрей. (WD40 е може би от най-известните). После всичко ще ти мирише на нафта, парафин и други петролни ароматщини. За капак са силно запалими. А за черешка на тортата - разяждат гума. Това, което колегата tbk515 e предложил ми се вижда по-разумно. Вариант "Б" (бая по-скъп и шумен) - ултразвукова ваничка. Вече ги има и за по 30-40 кинта. Отговор
Soupel Публикувано на 20 JЮни, 2016 Отчет Публикувано на 20 JЮни, 2016 хмм, че тя чисти ли медния оксид? Отговор
bondoff Публикувано на 21 JЮни, 2016 Отчет Публикувано на 21 JЮни, 2016 да, със съответните препарати. (виж по-горните мнения) Отговор
Soupel Публикувано на 21 JЮни, 2016 Отчет Публикувано на 21 JЮни, 2016 Супер , сега ще проверя какви ванички има в беста и ще се запася с лимонтузу Отговор
hamardin Публикувано на 22 JЮни, 2016 Отчет Публикувано на 22 JЮни, 2016 Медния оксид с лимонена киселина се чисти идеално , а паста се намира в магазините за авто козметика и автобои има както и абразивна която е с различна номерация според едрината така и полираща . Аз съм купувал и се продава дори насипно , с една по ситна абразивна и после полираща медната тръба светва , добре е все пак да се върти на дрелка че там ефекта е доста по голям Отговор
fan76 Публикувано на 22 JЮни, 2016 Отчет Публикувано на 22 JЮни, 2016 wd не е контактен спрей - смазка е. контактния за разлика от него се изпарява и не оставя следа от себе си - само разгражда мръсотиите. Не мирише след това. Тозу който ползвах е на Motip, мода ми е Nemezis и не е меден. Отговор
bondoff Публикувано на 23 JЮни, 2016 Отчет Публикувано на 23 JЮни, 2016 Не съм ползвал Motip, но ще го опитам задължително. Благодаря за инфото, колега fan76! Отговор
Recommended Posts
Присъединете се към разговора
Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега за да публикувате с вашия акаунт.