Людо Posted June 3, 2018 Report Share Posted June 3, 2018 Ако не ти дава вкус на изгоряло след завиването до 'работно'положение значи си намерил твоя сетъп. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kayfun Posted June 12, 2018 Report Share Posted June 12, 2018 (edited) Добре, обаче имам още едно питане. Пример: намотка кантал 0.9 ома и мощност 22-25 вата (Istick Pico 75). Нов памук и 50/50 VG/PG. След 5-6 дръпки така се нагрява изпарителя, че чак мундщука почва да пари! Имам чувството че течноста ще заври... На какво може да се дължи тая работа? Edited June 12, 2018 by Kayfun Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topper Posted June 13, 2018 Report Share Posted June 13, 2018 Логично, намали мощността. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kayfun Posted June 14, 2018 Report Share Posted June 14, 2018 (edited) Ми смъквам на 17-18 вата примерно, ама ми е слабо като удар.... Нещо с друга намотка с друго съпротивление ли да врътна... И аз не знам..? Дали да не пробвам с по-тънък кантал? Моя е 0.4 мм. и не пали особено бързо при включване. Намотката е чиста (бърнил съм я). Edited June 14, 2018 by Kayfun Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soupel Posted June 14, 2018 Report Share Posted June 14, 2018 Топъра е прав , че 22-25 вата е малко височко за този изпарител, но не и забранено Имай в предвид, че времето е топло и изпарителя не се охлажда бързо. И на мен ми загряват, при това въздушни изпарители. Ползвай неметален дрип и си ок. Няма как, зимата е много гъста течността, лятото много горещ изпарителя. Странични ефекти Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kayfun Posted June 14, 2018 Report Share Posted June 14, 2018 (edited) Знам че и околната температура влияе, но тук където съм температурата е около 8-10 сурин и 15-20 през деня. Дайте съвет, каква намотка да врътна, че като натисна копчето, да се нагрява мигновенно? Трябва ли задължително да е нискоомна (не съм голям фен на ниските омове) или може да е 1.5 ома примерно, но с по-тънка жица? 0.4 кантал не е ли малко дебел? Edited June 14, 2018 by Kayfun Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soupel Posted June 14, 2018 Report Share Posted June 14, 2018 (edited) Пробвай със стомана. Тя не акумулира така топлина като кантала. Бързо нагрява и бързо изтива. Взени о,30 или 0.35. Съпротивлението ще е по ниско от на кантала, но реално не ти трябва повече мощност, защото бързо вдига температура. Edited June 14, 2018 by Soupel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kayfun Posted June 14, 2018 Report Share Posted June 14, 2018 Ще си поръчам и кантал и стомана, ама какви дебелини? В момента имам само 0.4 кантал. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soupel Posted June 14, 2018 Report Share Posted June 14, 2018 За този изпарител не повече от 0.4. Той просто не е за големи намотки и много ток Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kayfun Posted June 14, 2018 Report Share Posted June 14, 2018 (edited) Мисълта ми е, дали намотката няма да нагрява мигновенно, ако жицата е по-тънка от 0.4? Щото сега освен че има лаг при нагряването, като отпусна бутона и продължа дърпането още секунда след това, махам мода от устата и се чува как нагревателя продължава да цвърчи. Т. е. нагрява със закъснение и гасне също със закъснение. Ще пробвам с кантал 0.3, но стоманената жица каква точно трябва да е (никога не съм пушил със такава)? Сега чета, че било добре да е SS316L (каквото и да означава това). Такава ли да взема? И още един леко тъп въпрос - каква е разликата между кантал D и кантал А1? Edited June 14, 2018 by Kayfun Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soupel Posted June 14, 2018 Report Share Posted June 14, 2018 Разликата в двата вида кантал е съпротивлението. Другото за нас е същото. Разликата между кантал и стомата. Представи си радиатор от чугун и радиатор от алуминии. Единия загрява много по бързо, но и се охлажда много по бързо. Същото е. Със стомана леко вкуса е по различен , но за такъв малък изпарител и в лятно време ти препоръчвам стомана. 316Л е това, което масово се предлага. Лесна е за работа. Предимството е че се нагрява почти мигновенно както искаш и изтива бързо. Аз лично ползвам Кантал Д, но ползвам друг вид изпарители и съм свикнал с "лага" при пускането. Жиците не струват милиони. Купи си кантал и стомата 0,28 , 0.30 и 0.35 и експириментирай. Хубавото на изпаряването е , че всеки сам избира как иска да му "влиза" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kayfun Posted July 6, 2018 Report Share Posted July 6, 2018 (edited) Сега да внеса малко по проблема с парещия мундщук.. Оказа се, че памука станал черен, а нагревателя затлачен направо с кюмюр. Това се получи само за един ден изпаряване на една много вкусна ванила. Смених памука и нагревателя и нещата се оправиха. Обаче след няколко дена се появи нов проблем! Нов нагревател, нов памук, зареждане на течност както обикновено, но след 2-3 дръпки се усеща силен вкус на изгоряло. Не излизат обичайните балончета! Т.е. не му стига въздух, който да постъпи на мястото на изпарената течност! Дори да го развия на 5-6 оборота, няма промяна. Само щом отвъртя капачката с мундщука на четвърт оборот, веднага излизат 2-3 големи балончета и памука се обмокря добре. Ама е ясно че няма как да развивам тая капачка на всеки 2 дръпки... Реших да развия максимално винтчето за реглаж на въздуха (накрая изобщо го махнах), но пак без резултат. Дайте идея какъв може да е проблема, че изпарителя много ми харесва и изобщо не ми се връща към Събтанка. Търсих схема или някаква анимация със устройството на тоя изпарител и най-вече движението на въздуха, но никъде не открих нищо. Просто искам да си изясня схематично принципа му на действие, за да търся решение на проблема със сухите дръпки. Edited July 6, 2018 by Kayfun Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topper Posted July 7, 2018 Report Share Posted July 7, 2018 Не ти стига течност, ако не си сложил прекалено много памук. Развий горната част с танка на 2-2.5-3 оборота. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kayfun Posted July 7, 2018 Report Share Posted July 7, 2018 (edited) Разпарчетосах го целия, измих всичко с вода и го продухах с въздух, направих нов нагревател 0.5 Ω и нов памук. Този път сложих по-къс памук, колкото краищата му едва да докосват площадката (иначе като стегнатост, памука е както преди) - просто го скъсих. За сега нямам сухи дръпки Edited July 7, 2018 by Kayfun Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitazi Posted July 7, 2018 Report Share Posted July 7, 2018 Резервоарът на Кайфун (и не само) при нормална работа е херметически затворен. Единственото място от където постъпва въздух на мястото на изпарената течност е от отворите за постъпване на течност, от където се напоява и памука. Според мен, когато си слагал новия памук, си го притиснал повече от необходимото към площадката и по този начин той се е степал и е запушил отворите. Това не му пречи да се напоява, но тъй като възпрепятства постъпването на въздух, се образува вакуум в резервоара, който от своя страна задържа течността в резервоара. При това положение въртенето на камбаната няма да помогне. Единственият начин е с леко развъртане на горната капачка, за да се наруши херметизацията и да влезе въздух. Когато си скъсил дължината на памука си разрешил проблема. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kayfun Posted July 7, 2018 Report Share Posted July 7, 2018 Точно така, при развиване на горната капачка излизаха балончета. Именно памука е бил в повече. Може би имаш предвид 4-те малки отворчета на площадката...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitazi Posted July 7, 2018 Report Share Posted July 7, 2018 Точно тях имам предвид. Степването на памука върху отворите за течност се получава лесно и неволно - слагаш си памука както всеки друг път, но изненада - 2-3 нормални дръпки, после сухи. При леко развиване на горната капачка пак имаш няколко нормални дръпки и после сухи. Класически симптом с единствено решение - слагане на нов памук с повечко внимание, защото човек като му "хване цаката" и после става небрежен (за себе си говоря ). Ако имаш здрави нерви и точна ръка може да успееш и да преположиш мокрия памук върху площадката (аз нямам нерви за това и просто сменям памука). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kayfun Posted July 8, 2018 Report Share Posted July 8, 2018 (edited) Лоша новина. Сухите дръпки отново са актуални. След цял ден експерименти с памуци и нагреватели, установих че проблема не е в памука! Направи ми впечатление, че като тръгна да развивам камбаната за да почнат да излизат балончета, тя НЕ СЕ ВЪРТИ ТАКА МАЗНО, както по-рано! Върти се тегаво, с усилие, на пресекулки с някакво триене като във гума! Нещо между камбаната и базата не е наред, ама идея си нямам какво може да е... О-ринговете изглеждат здрави. Edited July 8, 2018 by Kayfun Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kayfun Posted July 14, 2018 Report Share Posted July 14, 2018 (edited) Нарочно изчаках няколко дена, за да потвърдя предположението си за сухите дръпки. След изпушени към 30-40 ml се оказа, че причината е в липса на смазване на двата о-ринга на базата. С по няколко капки течност върху тях, проблема се реши генерално! Иначе нарочно няколко пъти сменях памук, като нарочно го поставях немърливо за да видя дали ще има някаква промяна. Няма. Както и да го тъпча (силно, слабо, плътен, рехав, къс, дълъг....), изпарителя дава вкус и пара в изобилие. А за сравнение с предишния ми Събтанк, не може да става дума. Минито е на светлинни години напред! Edited July 14, 2018 by Kayfun Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Благо Атанасов Posted July 22, 2018 Report Share Posted July 22, 2018 Привет, От няколко седмици ползвам този Кайфун. Вчера обаче направих голяма глупост. Тръгнах да си правя нов билд и реших да разглобя изпарителя за да го измия директно на мивката и съм загубил изолатора на плюсовият пост. Вероятно е паднал в канала. Знам че може да се поръча отделно ама не ми се прави цяла поръчка за нещо толкова малко. Та не може ли да се импровизира с неща, които се намират вкъщи? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kayfun Posted July 29, 2018 Report Share Posted July 29, 2018 (edited) Колега, аз заради о-ринговете си поръчах за няма и 5лв. пет пълни комплекта - всички о-рингове + изолатори + винтчета. Ама от Китай, понеже не съм в БГ. Още не съм ги пробвал, но днес смятам да направя пълна профилактика и почистване и да сменя всички о-рингове на моя Кайфун. Ще дам отзив за качеството в сравниние с оригиналните! За 2.60$! Edited July 29, 2018 by Kayfun Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Благо Атанасов Posted July 29, 2018 Report Share Posted July 29, 2018 Ok, мерси. Явно ще си поръчвам въпросният изолатор. Няма да бъде чак от Китай. Гледам има го в магазина към форума в комплект с другият изолатор за централния пин. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
нов вайпър Posted November 13, 2018 Report Share Posted November 13, 2018 От къде ги поръчвате тези комплекти о-рингове тука в магазина имате ли ги ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
нов вайпър Posted November 22, 2018 Report Share Posted November 22, 2018 Здравейте. Някой мнение със какво друго да пробвам, кантал А-Д от 0.20-0.45 ефект няма ниxрон или никел не помня точно кое и там така. Проблема със намотката не го реших и я сменям на 2-3 дена става черна и гори намотката. Сега излезна и друг проблем, плюе доста течност ще поръчвам о-рингове ако някой знае със какво друго се навива да поръчам за проба. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kayfun Posted November 22, 2018 Report Share Posted November 22, 2018 (edited) Колега, ванила на Капела ли шмъркаш? Щото от нея намотката става на кюмюр за 1 ден. Много е вкусна иначе! Гори именно щото се покрива с мазна чернилка и окъсява. От къде ти плюе? През мундщука или през отворите за въздух? Аз в момента съм със стоманена жица 0.4 (по препоръка на колега от форума). Разликата с кантала е че стоманата реагира малко по-бързо, но за мен лично не е кой знае каква разлика. Тая намотка я ползвам вече 3-4 месеца с 2-3 бърна. Щото ме мързи да си направя нова Edited November 22, 2018 by Kayfun Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts